Kleding en technologie ontmoeten elkaar in verschillende vormen. Er is verschillende technologie om kleding te maken en er speciale kleuren aan te geven. Daarnaast wordt er veel geëxperimenteerd met kleding welke meerdere functies kan hebben dan alleen het bedekken van het lichaam.
Technologieën voor het maken van denim kleding
Kleding en kleuren van stof worden op diverse manieren tot stand gebracht. Voor het kleuren gebruikt men bij verschillende stoffen een eigen technologie. Denk bijvoorbeeld aan een Stonewash broek. Dit betreft denim die een speciale trendy kleur moet krijgen. Er is nogal wat onduidelijkheid over wie en wanneer de techniek voor het kleuren van een denim broek met stenen is uitgevonden, maar in ieder geval tussen 1950 en 1980. Er wordt hiervoor puimsteen gebruikt in een draaiende trommel waarmee de kleding gewassen wordt. Deze techniek zorgt niet alleen voor de kleur maar maakt de denim broek, blouse of jack ook zacht en comfortabel.
De tijd staat echter niet stil en ook hiervoor is alweer een nieuwe technologie bedacht door Levis.
Modeontwerpers gaan mee in de steeds vernieuwende technologie om kleding zo optimaal mogelijk te creëren voor mens en milieu.
Technologie in kleding
Er wordt al veel geëxperimenteerd met technologie in kleding welke ondersteunende functies voor de drager hebben. Het zal echter nog wel een poosje duren voordat deze kleding voor iedereen toegankelijk is. De mogelijkheden lijken ongelimiteerd. Zo wordt er gewerkt aan een intelligente broek die de drager helpt bij het lopen. Het ideaalbeeld is dat deze broek straks de rollator en de wandelstok gaat vervangen. Behalve dat de broek ondersteuning biedt, dient deze ook comfortabel te zitten voor ouderen en gehandicapten mensen. Het prototype lijkt op een legging die onder een normale broek gedragen kan worden. Er is een trilfunctie ingebouwd in de broek die signalen van het lichaam doorgeeft. Dit kan in een revalidatietraject gebruikt worden. De broek is van speciaal materiaal gemaakt dat comfort biedt maar zeker ook de nodige stabiliteit. Hiervoor is thermoplastische composiet heel geschikt omdat dit de balans tussen corrigerende functies en het comfort van de broek in balans houdt, omdat het heel stevig is en weinig weegt. Er zijn sensoren en aandrijfmechanisme in de stof geïntegreerd.
Deze broek is nog maar een van de vele voorbeelden op het gebied van FashonTech. In de toekomst zal kleding wellicht een grotere spelen bij bevordering van gezondheidsfactoren en zelfs voor het uitoefenen van hobby’s.