Technologieën om bedreigde diersoorten te redden

Het gaat wereldwijd niet goed met veel verschillende diersoorten. Hun habitat wordt verwoest, ze worden gedood of bedreigd door vervuiling. Een flink aantal soorten is al verdwenen, en de populaties van andere dieren is sterk gekrompen. Gelukkig is er tegenwoordig technologie beschikbaar waarmee het makkelijker wordt om deze dieren te helpen. Nieuwe en revolutionaire technologieën stellen biologen en natuurbeschermers in staat om beter te weten komen hoe de dieren bedreigd worden. En om vervolgens omstandigheden te creëren die bijdragen aan het langetermijnbehoud van deze soorten.

Op afstand bestuurbare camera’s

Sommige soorten dieren, vooral schuwe nachtdieren, zijn vaak erg moeilijk te vinden. Daardoor is het ook moeilijk om ze te beschermen. In plaats van er een cameraploeg op af te sturen, kunnen er cameravallen en zelfs op afstand bestuurbare, verrijdbare camera’s ingezet worden. Die worden door de dieren niet als een bedreiging ervaren, waardoor ze het verborgen dierenleven in een bepaald gebied makkelijk in kaart kunnen brengen.

Olifanten die voor zichzelf waarschuwen

Olifanten zijn enorme dieren die veel voer nodig hebben en gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. In Afrika en India waar de dieren leven, werden olifanten die in de akkers en dorpjes terechtkwamen dan ook vaak afgeschoten. Er zijn gelukkig slimme trucjes om de relatie tussen boeren en olifanten te verbeteren. Zo zijn olifanten in Kenia uitgerust met simkaarten, die lokale boeren waarschuwen als de kudde hun velden nadert. Dan kunnen ze op tijd actie ondernemen om de dieren te verjagen, zonder de olifanten te hoeven doden.

Drones die dieren opsporen

Dit is een goedkope technologie die kan helpen om de verspreiding van dieren beter in kaart te brengen. Drones met HD-camera’s kunnen snel grote gebieden verkennen, en precies in kaart brengen waar bepaalde bedreigde diersoorten exact leven. Deze gebieden kunnen dan beter beschermd worden. Met een Qeld lening kunnen wetenschappers al een klein legertje cameradrones bekostigen.

Slimme halsbanden

Om een dier te kunnen beschermen moet je eerst weten hoe het dier eigenlijk leeft. Een slimme halsband die constant gegevens uitzendt via GPS is daarbij een fantastische tool. Als een dier zoals een wolf of een tijger gevangen wordt en wordt uitgerust met zo’n halsband, krijgt een bioloog een fantastisch inzicht in waar de dieren leven, hoe ze zich elke dag weten bewegen en welke prooien ze vangen. En ook niet onbelangrijk: waar de risico’s liggen voor interacties met mensen. Dat helpt om dierenpopulaties en mensen zonder problemen samen te laten leven.

Oplossingen om walvissen en haaien te beschermen

Haaien, walvissen en dolfijnen zijn voor de meeste visserijen niet interessant. Toch worden deze dieren onbedoeld gedood, omdat ze vast komen te zitten in netten of zich vastbijten in een vishaak. Speciale “pingers” die aan visnetten worden bevestigd geven geluidsgolven af, die zeezoogdieren waarschuwen om uit de buurt te blijven. En haken met een speciale coating produceren een zwak elektrisch veld waar haaien erg gevoelig voor zijn, zodat ze de haken vermijden.

Posts created 27

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote