Kunstmatige intelligentie in films

Kunstmatige intelligentie is niet alleen een praktische ontwikkeling in ons huidige tijdperk. Het concept wordt ook regelmatig gebruikt in verschillende films. Veelal in negatieve zin om ons te behoeden voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. In veel films wordt dit gedaan aan de hand van een sciencefiction dystopie. Wat houdt dat precies in? In dergelijke films wordt een wereld gecreëerd waarin het verhaal functioneert als metafoor voor de eventuele gevaren waar wij ons als mens aan bloot kunnen stellen. Dit is een goede manier van waarschuwen, omdat het een zeer krachtig middel is en weinig aan de verbeelding overlaat. Twee belangrijke films springen gelijk in het oog.

2001: A Space Odyssey

Een zeer bekende film over kunstmatige intelligentie is 2001: A Space Odyssey van de beroemde regisseur Stanley Kubrick. Het bijzondere aan deze film is dat hij al stamt uit de jaren ’60. Dit is zeer lang geleden en in die tijd was kunstmatige intelligentie nog niet eens echt een ding. Toch heeft Kubrick op tamelijk accurate wijze een wereld geschapen waarin de gevaren van robots worden blootgelegd. Het plot van de film is namelijk dat de robot uiteindelijk slimmer wordt en het hoofdpersonage gaat vernietigen. De film speelt zich af in verschillende werelden, waardoor de gevaren van kunstmatige intelligentie op een bijzondere manier worden blootgelegd.

Ex-Machina

Een andere meer recente film over kunstmatige intelligentie is de film Ex-Machina. Deze film speelt zich af in een laboratorium op een eiland. In dit laboratorium wordt geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie en het bouwen van robots. Uiteindelijk loopt dit echter helemaal verkeerd. Het einde verklappen is natuurlijk niet leuk, dan moet je de film zelf maar gaan bekijken.

Posts created 27

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote