Technologie in films: hoe het niet moet

In veel sciencefictionfilms wordt een beeld geschept van de toekomst. Enerzijds is dit ter entertainment, maar vaak zit er ook een serieuze ondertoon in. De film wil dan waarschuwen voor potentiële gevaren die kunnen opdoemen als we als samenleving een bepaalde weg inslaan. Sommige films kunnen een realistisch beeld neerzetten, terwijl andere films eerder op je lachspieren werken dan op je angstemoties. In dit artikel een aantal triviale zaken die je regelmatig ziet in slechte sciencefictionfilms.

Een absurd onrealistische toekomst

Vliegende auto’s, mensen die opeens als robots gekleed zijn en nog veel meer. In sciencefiction films kom je dit allemaal tegen. Een nadeel van veel van die films is dat ze te ver de toekomst in willen kijken. Echter is dat zo onvoorspelbaar dat het al snel lachwekkend wordt. Daardoor komt de boodschap ook veel minder goed over en dat is natuurlijk erg jammer. Daarom is het verstandiger om een realistisch beeld weer te geven en bijvoorbeeld een film te maken over de toekomst van pakweg 10 á 20 jaar. Dat is veel realistischer en de kans is groot dat je dan ook een meer waarheidsgetrouwe beeld kunt neerzetten als filmmaker.

Rare personages

Personages in veel sciencefictionfilms gedragen zich soms erg vreemd. Alsof ze een flinke tik van de welbekende molen hebben gekregen en daar niet bovenop zijn gekomen. Het is natuurlijk niet zo dat je je gelijk extreem gaat gedragen, puur omdat het de toekomst is. Mensen veranderen wel, maar niet zo extreem snel. Het is dus verstandig om een beetje bij de feiten te blijven en de mensen enigszins realistisch neer te zetten. Op die manier komt een film veel echter over. Bovendien is er dan ook een grotere kans dat mensen zich er in herkennen. Herkenning is belangrijk om mensen een extra emotie mee te geven.

Posts created 27

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote