Het huidige tijdperk en internet: nadelen

Internet heeft ons als maatschappij veel voordelen gebracht. De automatisering heeft er immers voor gezorgd dat wij als mensen veel tijd kunnen besparen dankzij internet. Denk daarbij alleen al aan een fenomeen als internetbankieren. Maar ook als het gaat om berichten sturen en contact met andere mensen is internet natuurlijk een goede uitvinding gebleken. Toch kleven er ook gevaren aan internet. Maar welke gevaren zijn dit zoal? In dit artikel een aantal gevaren opgesomd.

Gevaar 1: slecht voor je concentratie

Een nadeel van veel tijd op het internet doorbrengen is dat het slecht kan zijn voor je concentratievermogen. Hoe kan dit dan, vraag je jezelf ongetwijfeld af. Dat is tamelijk eenvoudig uit te leggen, en ongetwijfeld voor iedereen begrijpelijk. Internet is namelijk een plek waar zoveel verschillende dingen gebeuren. Je gaat van de hak op de tak, en dit zorgt niet voor een bevordering van je concentratieboog. Aangezien je alles in hapklare blokken krijgt aangeleverd is het lastiger om jezelf vervolgens ergens langer op te moeten focussen. Bijvoorbeeld op het lezen van een goed boek. Slecht kunnen concentreren is nadelig in verschillende soorten situaties. Enerzijds is het nadelig voor je brein, maar ook voor je carrière. Door concentratieproblemen kan je cognitie namelijk achteruit gaan en dat heeft nadelige gevolgen.

Gevaar 2: het is verslavend

In het leven is het belangrijk om alles met mate te doen. Dit houdt de geest gezond en zorgt ervoor dat je niet in ongeremd escapisme terecht komt, met ernstige gevolgen. Mensen zijn echter snel verslavingsgevoelig en een verslaving ligt dus altijd op de loer. De gebruikelijke verslavingen die maatschappelijk veel aandacht krijgen zijn verslavingen aan drugs of drank, maar er zijn natuurlijk veel meer soorten verslavingen. Zo kun je bijvoorbeeld verslaafd raken aan je werk, maar ook aan spelletjes of aan het internet in het algemeen. Voor veel mensen is internet een grote verslaving en veel mensen besteden er onbewust veel meer tijd aan dan ze denken. Om na te gaan of je verslaafd bent aan het internet moet je voor de grap maar eens een tijdje stoppen met surfen internet. Merk je na een periode dat je het gaat missen? Misschien ben je dan wel enigszins verslaafd. Mocht dat het geval zijn, dan is het van belang om te minderen. Probeer bijvoorbeeld bepaalde periodes niet op het internet te zetten. Dit is lastig, zeker aangezien vrijwel iedereen tegenwoordig ook internet op zijn telefoon heeft staan.

Posts created 25

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote